''Maqedonia e Re'' ose ''Greqia Antike''

Të huazosh dic nga politika për tregëti është jo e moralshme pasiqë bëhet fjalë për lidhjen e fateve të miliona njerëzve. Por e drejta fiton dhe triumfon në ato momente kur paraqitet në skenë drejtësia dhe morali , ndërsa padrejtësia hudhet mbi ne kur jemi të revicionuar pas budallakinave politike në vend. Sa të vështirë e patë debatuesi i Sokratit për ta definuar drejtësinë duke lindur një sërë nënpyetjesh që ishin të pasqyruara në veprën Republika të Platonit. Edhe Thrasimah edhe Sokrati pajtoheshin rreth koncepteve bazë të drejtësisë , por perceptimi i drejtësisë ishte ndryshe nga njëri tjetri. Njëri bazohej në atë se drejtësia është ti bësh mirë më të fuqishmit dhe ti bësh keq armikut , duke mos definuar se më i fuqishmi mund të jetë edhe armiku i cili në rast mund të paraqitet si mik. Tjetri hudhi posht këtë teori duke detajizuar segmente të drejtësisë që kanë të bëjnë me pamjen e jashtme të saj. Sidoqoftë për të mos më refuzuar lexuesi i këtij shkrimi nuk do të hy thellë në debatin e zhvilluar në veprën Republika.

Të gjithë pajtohemi se e drejtë e popullit maqedon është që të emërtohet si dëshiron ajo dhe të njihet nga popujt tjerë me atë emër. Por , Greqia e filozofëve gjenial mendon se ka të drejtë historike dhe gjeografike mbi Maqedoninë. Ajo po paraqitet si "dado" për këtë shtetë duke emërtuar Maqedoninë me emër jashta termit Republikë. Ndërsa këndej Platoni komplet rruzullin tokësor e fascinoi me veprën e tij Republika duke thirrur në demokraci dhe duke bërë dallime të detajizuara ndërmjet sistemeve të ndryshme. Cuditërisht kjo vepër nisë me debatin mbi drejtësinë. është interesante këtu të theksohet pozita e shqiptarëve në këtë problem diplomatik midis dy shteteve në Ballkan. Disa subjekte politike shqiptare kushtëzojnë mbështetjen e pavarsisë së Kosovës nga ana e Maqedonisë në kundërvlerë të mbështetjes së këtyre subjekteve njohjen e Maqedonisë me emrin e saj kushtetues. Disa tjera refuzojnë të kalkulojnë me drejtësinë duke iu hakmarrë politikës gllabëruese të këtij shteti ndaj shqiptarëve dhe propozojnë një emërtim të prishtëm në mesin e lëvizjeve radikaliste në vend.

Këtyre raporteve dhe turbullirave politike i paraprinë zgjedhjet e reja demokratike në Kosovë ku fitoi Partia Demokratike e Kosovës në krye me Hashim Thacin kryeministër. Për qarqet prosllave në këtë vend fitorja e Hashim Thacit duhet të rezultojë me mosmbështetje të Maqedonisë për pavarsinë e Kosovës në formë direkte , por duke pritur që vendimin për njohjen e pavarsisë së Kosovës ta marrin pasi që të vendoset përfundimisht cështja e pazgjidhur e këtij vendi. E kam parasysh që nëse në këtë shtet do të jetonin vetëm garniturat e vjetra "titiste" dhe forcat e reja "pro-bullgare" nuk do të kishin mbështetjen as të popullit maqedon për njohjen zyrtare të Maqedonisë me emrin e saj kushtetues. Edhe në interes të shqiptarëve të këtij vendi është që në këto momente të ndieshme për këtë vend të vendosin bashkarisht duke mos dëmtuar asnjërën palë edhe pse kam bindje të thellë se raportet e politikës së këtij shteti ndaj shqiptarëve janë aq nëncmuese saqë nuk ia vlenë as që të bisedohet për këto cështje në mesin e shqiptarëve të këtij vendi. Si duket dora e padukshme po luan lojë të rezikshme edhe në dëm të këtij shteti. Lobi i fuqishëm grek në këtë vend po ndikon në ligjet dhe urrejtjen ndërmjet maqedonëve dhe shqiptarëve duke krijuar përcarje të brendshme politike në vend , në anën tjetër garniturat serbe me mbështetje të jashtme të Greqisë në formë indirekte po kushtëzojnë Maqedoninë këtë shtet eksperiment në Ballkan që të bëhet e matur rreth pavarsisë së Kosovës. Indirekt ky hap krijon urrejtje dhe mospëlqim të shqiptarëve të Maqedonisë me kërkesat e politikës së jashtme të këtij shteti.

Prapavijat politike në këtë skenë të smerald po ekzagjërojnë sistemin demokratik të këtij shteti. Pala greke doli me një hap konkret në zgjidhje të problemit rreth emrit të Maqedonisë. Ata propozuan që Maqedonia në vend që të përdor termin Republika e Maqedonisë të quhet me emrin Maqedonia e Re. Kjo do të nënkuptonte që në raportet e jashtme dhe në unionet politike të jashtme Maqedonia gjithmonë të mbetet si hije e Greqisë , duke u konsideruar nga shtetet konservative si krahinë e Greqisë Antike. Shqiptarët në planin politik dhe kombëtar në këto momente të turbullta mund edhe të mbështesin qëndrimin e Greqisë rreth kësaj cështje normal nëse me këtë fitojmë pavarsinë e Kosovës , por asnjëherë nuk duhet të harrojnë politikat raciste të Greqisë ndaj shqiptarëve emigrantë që bukën e gojës e fitojnë në tregjet e Athinës. Sidoqoftë në mes të dy të këqijave shqiptarët duhet të zgjedhin atë që është më pak e dhimbshme. Republika e Maqedonisë ose Maqedonia e Re.!

Nga Hamdi NUHIJU

« Para - Tjetra »
-------------------

Komentet

Postuar nga: Agimi 24/12/2007 - 04:34:21 -

Pamvaresisht se une nuk i kam qejf teorite Greke per Vorio Epirin,por, sa per Maqedonine ata kane te drejte.Qendra e Maqedonise ILIRE eshte Selaniku.Si pasoje bashke me Thraken ata kane vjedhur si Selanikun ashtu dhe Camerine<THESPROTINE>.Maqedonia me qene se do nji emer,i pershtatet ekzakt ILIRIADA apo ILIRIDA,mbasi si Shqiptaret ashtu dhe maqedonasit jane ILIRE.Ketu nuk behet fjale per popullaten Bullgare dhe Serbe te ardhur ne kete teritor.

Postuar nga: Linda 24/12/2007 - 09:13:09 -

Une nuk e kuptoj perse heshtin shqiptaret ne Maqedoni ne lidhje me emrin e Maqedonise. Flasin dhe diskutojne per emrin e saj pikerisht ata qe nuk u takon. Ata nuk e dine se cfare do te thote ky emer Maqedoni dhe cila gjuhe e zberthen. Cili ka qene emri me i lashte i Maqedonise. Me Maqedonine eshte i lidhur edhe Aleksandri qe ata e bejne grek, mire qe nuk e bejne bullgar edhe sllavet maqedone, te pakten ata nuk e kane kurajon per kete. Me emrin e Maqedonise eshte e lidhur edhe pjesa e saj qe sot eshte ne Greqi pra Selaniku. Po cfare duhet te themi ne shqiptaret per kohen kur Maqedonia shkonte deri ne Durres. Pra nese ne nje moment te historise harta do te tregoje Maqedonine deri ne Durres si do te interpretohet kjo. Mbase eshte e vetmja Maqedonia qe ka ruajtur emrin me te lashte. Por ndryshimi i ketij emri shuan pjesen e Maqedonise ne Greqi e asimilon ate dhe te pakten per nder te atij heroi si Aleksandri ai emer duhet te mbetet. Mbase e kam gabim por emri Iliriade nuk ka pas egzistuar ne histori. Iliri po por jo Iliriade. Nese emri i Maqedonise duhet te ndryshohet dhe eshte nje pretekst per ta ndare ate dhe shqiptaret te shkeputen nga bullgaret per kete jam dakord. Por historine ne duhet ta veme ne vend dhe roli i Maqedonise ne histori duhet te vleresohet ashtu sic duhet. U takon brezave te tanishem qe ta bejne kete.

Postuar nga: Agimi 26/12/2007 - 06:28:16 -

E dashur Linda! Une jam nga STRUGA. Kur qendron mbi uren ku del Drini nga Liqeni iOHRIT i cili ne lashtesi ka patur emrin liqeni i dardhes,dhe sheh lumin DRIN duke hikur,ana e majte <nga eshte SHQIPERIA>eshte quajtur gjithmone ana MAQEDONASE,ndersa ana e djathte quhej ana SHQIPETARE<nga quhet sot MAQEDONIA>.A e kupton kete paradoks? Kjo tregonqe ka pakica BULLGARE,sikurse jane Gollobordasit,dhe GORANET ne anen e majte te lumit ndersa e gjithe ana e djathte deri ne SHKUP dhe pertej este e gjitha SHQIPERI.ILIRI mund ta quajme vetem kur ti bashkohemi ; por kjo do te linte thate SERBINE,BOSNJEN dha disa vende te tjera.Une nuk po shkoj kaq larg por me qene qe duam te mos prishet e ashtu quajtura MAQEDONI ,emri me i pershtatshem eshte ILIRIDE.

Postuar nga: Linda 26/12/2007 - 06:43:29 -

Agim

Ju kuptova deri ne momentin qe thoni se meqe nuk doni qe te prishet emri Maqedoni emri me i pershtatshem eshte Iliride. Por mesa shikohet tendenca eshte qe te ndryshoje emri i saj me nderhyrjen e Greqise qe pretendon emrin e lashte te Maqedonise dhe nuk kupton absurditetin qe e ****akterizon se edhe nese pjesa e Maqedonise qe eshte sot nen Greqi e ka patur kete emer, po pjesa tjeter qe eshte sot e qe quhet Maqedoni valle ka qene e Greqise edhe ajo. Perse valle Greqia nuk e do edhe kete pjese te Maqedonise sikurse kerkon Epirin e Veriut. Pra problemi eshte se ata duke ngritur keto pretendime per ndryshimin e emrit te Maqedonise duan te mbrojne ate histori te pervetesuar prej tyre per rolin e Maqedonise ne histori dhe ne menyre te vecante per heronjte e saj.

Ju thoni se emri i Maqedonise duhet te ndryshohet ne Iliride, pra gjithe Maqedonia te quhet Iliride? a jane dakord sllavet bullgare per kete sepse Iliride eshte shqip. Apo ju mendoni se do te mbetet emri Maqedoni dhe Ilirida do te perfshije vetem shqiptaret. Per kete do te isha dakord qe shqiptaret te shkeputen dhe te krijojne shtetin e tyre Iliride. Por perseri nuk e suportoj dot qe ata te pervetesojne historine dhe te bejne te tyre Maqedonine me kete emer sikurse Greqia qe ka pushtuar pjesen tjeter te Maqedonise dhe Epirit. Ne nuk mund te kthejme pas historine dhe te kerkojme trojet tona. Tashme ata jane tjetersuar. Por historine do te kerkojme te rishkruhet ashtu sic duhet dhe jemi ne qe do ta studjojme dhe shkruajme sikurse jane edhe te dhenat gojore dhe faktet qe ju permendni qe i di populli nje tregues i shtrirjes reale te shqiptareve dhe i toponimeve shqiptare.

Postuar nga: Linda 26/12/2007 - 06:49:34 -

Edhe nje gje. Nese emri Maqedoni do te mbetet dhe ajo mund te quhet Maqedoni e re dhe ne te te jetojne maqedonasit=bullgaret dhe pjesa tjeter te jete nen Greqine e kuptoni cdo te thote kjo. Qe shqiptaret nuk mund te kene me goje dhe te thone se Maqedonia ishte shqiptare dhe heronjte e saj jane shqiptare si Aleksandri i Madh. Prandaj eshte synuar te merren trojet qe jane te lidhura me historine. Sikurse Dodona tempulli i pare pellazg, para Olimpit, sot nuk perfshihet ne territorin shqiptar dhe posedohet nga Greket te cilet pervetesuan edhe historine e kesaj pjese. Eshte e njejta gje sikur Butrinti sot te ishte nen Greqi dhe ne te mos kishim kurajon te flisnim per historine e tij. Keto jane paradokset shqiptare qe na ka imponuar historia por qe duhen zgjidhur, ndersa ne shqiptaret per cudi jemi te ndrojtur dhe nuk e mbrojme me force historine tone.

Postuar nga: Agimi 27/12/2007 - 03:45:38 -

Kush tha se nuk mund te marrim trojet tona? Po tju thosha une juve ne vitin 1995 se NATO do te hyje ne Kosove dhe Kosova do te clirohet ,jam i sigurte qe do te me benje te cmendur.Mos u merzit se do tu vije rradha te gjithave si Maqedonise si Malit te zi si dhe Greqise .Ishalla jemi gjalle deri atehere.

Postuar nga: Linda 27/12/2007 - 05:40:03 -

Sa perqind e shqiptaret mendojne si ju Agim? Dhe a jane te gatshem ata te kembengulin ne te drejten e tyre. A do te jene te afte shqiptaret te perfaqesohen ne institucionet nderkombetare per te kerkuar ate qe u takon. Nese do t'i referohemi periudhes qe nga 1990 e deri sot eshte e vertete qe ka nje ndryshim cilesor ne konceptimin e gjerave. Para 1990 ne as nuk thonim dot se kemi njerez pertej kufirit.

C'do te thote kjo ishalla jemi gjalle deri atehere? Sa mund te zgjase ky proces dhe a eshte i mundur, per aresye se nga 1878, kur filloi tjetersimi i trojeve shqiptare, aty ka levizje popullsie dhe madje edhe shperngulje te plote te shqiptareve. Ju mendoni se shqiptaret mund t'i spostojne sllavo-greket dhe te vendosen ne trojet e tyre. Kjo do te ishte idealja. Pasi shqiptaret sot vertiten ne bote qe prej 100 e ca vjetesh si muhaxhire. Pese milion shqiptaret e Turqise kerkojne mesiguri pronat e tyre, nga te cilat u debuan me force dhe pa te drejte ju pervetesuan pronat. Po cfare mund te thuhet per te ardhurit qe kane kaq vjet qe jane kthyer si vendes ne keto troje. Apo nuk mund te shtrohet keshtu problemi pra mjafton qe te percaktohen kufijte e shqiptareve dhe ata do te jetojne ne nje harmoni dhe bashkejetese, sic i ****akterizon shqiptaret, me te ardhurit dhe ata nuk kane perse te kene frike nga fakti se do te qeverisin shqiptaret ne vendin e tyre, ku pakicat do te jene pakica.

Postuar nga: Agimi 03/01/2008 - 05:43:18 -

Them ishallah jemi gjalle me shume per vehten time sepse jam i vjeter ne moshe,por une mendoj se pas pamvaresise se Kosoves,ky proces mendoj se do te shpejtohet ne kuader te ,INTEGRIMEVE EVROPIANE>Degjo Linda Shqiptaret jane vertitur dhe do te vertiten ne bote <ata qe kane vertet gjak Shqiptari>dhe do te jene qeniet me kualitative<leri dhe ca te shkollohen>,kjo nuk do te thote asgje,ne fillim do te jene per boten pastaj dora dores kur te jene eliminuar influencat e qelbura greke dhe serbe,kur ne Shqiperi te jete vendosur Shteti ivertete juridik,situata do te ndryshoje dhe ne kete vend jo vetem PATRIOTIZMI por dhe INTERESI do te mbledhe perseri me te kualifikuarit.Sa per te ardhurit ata jane perqindje e pa perfilleshme dhe ne rast te permiresimeve te ardheshme do tju interesoje jo vetem te bashkejetojne por dhe <te behen shqipetare >sikurse eshte bere nji pakice tek ne.

Postuar nga: Linda 04/01/2008 - 02:10:32 -

Si e kuptoni ju Agim zgjidhjen e ceshtjes shqiptare ne kuader te INTEGRIMEVE EUROPIANE. A do te mundet qe shqiptaret ndonjehere te kene nje shtet te vetem me shtrirje teritoriale sipas perkatesise kombetare. Apo do te futen ne BE te ndare sic jane. Shkrirja e kufijve do te shuaje barrierat por si do te behet qe ata te kene shtetin e tyre.

Postuar nga: Agimi 04/01/2008 - 03:48:21 -

Po ne rast se nji Evrope e tere ,pamvaresisht se ekzistojne shume shtete te cilat ndermjet tyre nuk kane apo kane shume pak probleme etnike ndermjet tyre,quhet e bashkuar,cfare do te ndodhte me gati 4 njisi te te njejtes etni mbas INTEGRIMIT EVROPIAN?Mbas 1999-tes kur shkonim nga Tropoja ne Kosove nuk na pengonte asnji,as forcat e KFOR-it,mbasi thoshin keta jane Shqiptare dhe vijne tek Shqiptaret.Nga qe nuk u rrah hekuri sa qe i nxehte,per shkak sidomos mentalitetit antikosovar ketu tek ne dhe spiunave te Serbise ne Kosove dhe ne shqiperi ,u stopua procesi dhe u vu kufiri.Shiko se cbehet :Takohet ministri i jashtem Shqiptar me ministrin e jashtem Shqiptar te Kosoves.A nuk te duket komedi tragjike.Duke qene ne prag te pamvaresise nuk bejne dot nji qeveri ma**** per te mos lene name.Kjo eshte ashiqare ajo cka don Serbi se bashku me lobin e vet kudo qe e ka.Turp per faqe te zeze.Megjithate duan sduan ATA Kosova nuk behet me e Serbise.Fjalen <e pamvarur>une e perkthej <e Shqiperise>

Postuar nga: Linda 04/01/2008 - 05:30:46 -

Dakort. Perpjekjet e tyre jane perpelitje dhe qesharake dhe per turp te tyre do te hyjne ne histori si donkishote qe duan te kthejne pas historine. Kjo eshte e pranueshme per Serbet po sa e ndyre duket per ata shqiptare qe sabotojne ceshtjen shqiptare. Qe na flasin me termat e Europes gjoja per te qene koherente. Ju rente pika qe s'u bie se perpiqen te bejne politike edhe keta. Ju ka mbetur ne goje plani Ahtisari, nuk ka bashkim me vend tjeter. Eufemizmi i tyre eshte qesharak. Po perse nuk thone se nuk ka bashkim me Shqiperine te pakten. Jo Kosova nuk mund te kthehet me me Serbine a thua se e zbualuan sot kete dhe jo se ky popull ka nje jete qe lufton per kete. Ajo qe eshte me e keqja eshte se po perpiqen te stimulojne ne Shqiperi, besoj keshtu eshte edhe ne Kosove, njerez te tille "moderne" qe neutralizojne njerezit patriote dhe patriotizmin dhe qe jane internacionaliste, qe bashkepunojne me fqinjet. Jo se keta fqinj po denigrojne edhe sot patriotet e tyre. Dhe ngulin kembe me histerizem per te mbajtur trojet shqiptare. Keta jane modernet shqiptare qe vune perseri kufirin ndermjet shqiptareve dhe duan t'i percajne ata.

Nuk me hiqet nga mendja fakti qe Ardit Gjebrea refuzoi grupin Aurora te Kosoves, a di ndonje se cfare kenge kishte ky grup per te paraqitur ne koncertin e Arditit, sepse kenget e tyre te gjitha jane patriotike. Na cau koken me kompozitoret maqedonas, sahanlepiresit shqiptare qe u bejne peqe e lepe te gjitha qeverive. Per te mos folur per festivalin e RTVSH qe Xhuvani (nipi i gruas se Ramiz Alise) e hodhi poshte kengen e kosovareve. Dhe per "udi" gazeta Shekulli e Kokedhimes e mbronte Xhuvanin.

I them keto sepse ndihet fryma per te ulur shpirtin shqiptar dhe krijuar njerez kozmopolite ne Shqiperi, keshtu duhet te jete edhe ne Kosove. Per Maqedonine nuk flas dot se ju jeni te pushtuar.

Vetem cinizmin me te madh e pashe per vitin e ri kur kryeministri shqiptar Berisha me te shoqen vizituan spitalin e femijeve. Kur nje nene ankohej per femijen qe nuk po i sherohej dhe se po e zhvasnin mjeket nga parate dhe i kujtoi kryeministrit shqiptar fatin e keq te te varferve shqiptare qe renohen gjithnje e me shume. Nderhyn serbja Liri (Sllobodanka) dhe sikur i kertilet nenes se shqetesuar duke i thene "po e kishe me mire tashme femijen". A thua se ajo nene shqetesohej me kot. Te varferojne, te zhvasin dhe s'te lene te flasesh. Sa kohe qe ne do te na drejtojne keto plehra sllavo-shqiptaro-grek ne nuk do te bejme perpjete.

Postuar nga: Agimi 04/01/2008 - 07:22:39 -

Ajo skena e festivalit ishte tamam nji grabitje e ndyre.Nuk eshte hera e pare qe u vjedhin cmimet Kosovareve.Diten per diell pa ju skuqur faqja.Ai regjizori i math merr te vetmet fonde qe jepen ne kinematografi mbasi eshte ashtu sicthua ti.Kesaj rradhe punoi per Pandi Palacon.Po si ka mundesi qe i vetmi AS qe kemi ne Agim Krajka <i lumte>te jape 12 pike dhe ata dy pleherat asnji<ai Skenderaj qe kur kendon sikur therret <DRU ME PREEEE!!>nuk idhane asnji pike.E mira vertet qe ka pak relativitet por jo kaq shume ama.

Postuar nga: Linda 04/01/2008 - 07:33:12 -

Ai "dru me pre" ja ka pa hajrin kompromisit. Qe ne kengen e pare qe fitoi cmim thuhet se kishte bere marreveshje me Vodafonin per te marre cmimin. Keshtu ka vazhduar. Jane pikerisht keta njerez qe perdoren. Prandaj ata pesuan fiasko kaq hapur ne festival dhe i dhane kenges zero pike. Kurse Xhuvani dihet se kush eshte. Nese do te ndiqni Radio televizion shqiptar do te kenaqeni me nostalgjine e atyre paloshqiptareve me kenget ruse. Kjo eshte linja qe duan te ngjallin ne Shqiperi. A nuk mund te marrim informacion cila ishte kenga e grupit Aurora qe duhej te futej ne programin e Arditit.

Postuar nga: Dajti 06/01/2008 - 08:58:37 -

Takohet ministri i jashtem Shqiptar me ministrin e jashtem Shqiptar te Kosoves

nje konstatim perfekt i tragjedise shqiptare, e cila sic duket nuk ka per te perfunduar ndonjehere ne kete sistem diellor.

shtrohet pyetja se si u katandisem ne kete gjendje, ku dhe njehere shqiptaret nuk morren ate qe i takon si nje komb dhe popull, por me sa duket ashiqari po ju jepet vetem ajo qe duan disa vende evropiane.

jemi ne te dobet dhe ne cfare aspekti apo jane te tjeret me te forte dhe ne cfare aspekti...!!!

bukur e thote Agimi:

[b] ngaqe nuk u rrah hekuri sa ishte i nxehte[b/]

vetem se kush jane ata qe e lane hekurin te ftohet , kush jane ata qe kane kaq shume interesa qe ky "muhabet" te stergjatet e te stergjatet deri sa njerzve mos tu biere me ne mend se cfare po ndodh?

per mendimin tim nuk jane vetem te "huajt evropiane" qe e lane hekurin te ftohet por dhe te "huajt shqiptare" qe shohin ne kete cheshtje interesat e tyre personale.

sic duket dhe ne kosove jane ngritur klane te fuqishme si ne shqiperi qe presin rradhen ta vjelin kosoven ashtu sic po bejne politikanet nga rradhe ne radhe ne shqiperi.

vrasjet e tipt mafojz te disa personaliteteve kosovare qe nuk kane asnje pike materje te perbashket me zakonet shqiptare jane nje prove per supozimin tim.

gjynaf sepse me duket qe dhe kete here e derdhem gjakun kot.
per kete te fundit QOFSHA I GABUAR

Postuar nga: Agimi 07/01/2008 - 03:50:46 -

Nji celes te Tiranes e ka ai Bergovici <nuk e di a e kam emrin te sakte>.Por kjo nuk eshte gje hic se celesat tamam nuk dihet se kush i ka.Dihet shume mire se KGB dhe UDB kane qene institucione shume te pregatitura dhe kane punuar shume per perspektiven.Nga nxenesit me te zellshem te KGB-se kane qene studentat Shqiptare. te dy keto institucione kane punuar per ti u paraprire objektivave te tyre;dmth razz enetrimin e agjentures se tyre te mire paguar ne menyre qe Ballkani <ku hyn dhe SHQIPERIA>te mos ngreje koken .Perderisa nuk denoncohet asnji agjenture e tyre ,do te thote qe ata qe duhet ti denoncojne jane te tyre.Kjo eshte nji llogjike shume e thjeshte,dmth nukeshte me hyqem te mos ketesi ketu dhe ne Kosove .Prandaj ne nuk po gjejme prokopi athua kaq veshtire eshte te besh nji ligje zgjedhor?Kaq e veshtire eshte te bijen dakort partite ne Kosove te krijojne institucionet e tyre?Por JO nuk do Serbia me Rusine nga pas dhe Greku gjithashtu .Shqiptaret nuk dijne te vehteqeverisen-kjo eshte motoja e tyre . Dhe po nukpati nji intervencion ne jemi shume te rrezikuar.Ajo qe nevoitet sot eshte nji demokraci e nji shteti juridik e cila per gjendjen ku kemi arritur sot i njgjet me shume diktatures se djathte te rrepte dhe te ndershme ku me pare te gjykohet vehtja pastaj me rreptesi te tjeret.Ai qe nuk ka bere mekat te hedhe gurin i pari -tha KRISHTI.

Postuar nga: Agimi 07/01/2008 - 04:27:31 -

Edhe dicka.Une e konsideroj qeverine e sotme <QEVERI KAMIKADZE> Dhe keshtu duhet te jete.E para te beje nji ligj zgjedhor te paster si pasoje e te cilit,duke siguruar zbatimin etij,te behen zgjedhje te ndershme te rregullta.Duke bere reforma te fuqishme te plota ,eshte e vertete qe do te kete fillimisht situata te veshtira ekonomike per nji pjese te vendit por permiresimet e me tejshme do te jene me se te sigurta>Marrim psh rastin e rruges Durres Kukes.Investimi le te jete i math<sa para na kane hikur neve>por Lulzim Basha le te kontrollohet, po ka vjedhur te denohet.Por ajo rruge do te kete patjeter nji influence te madhe ne perparimin POLITIKO EKONOMIK te vendit .Po keshtu privatizimet STRATEGJIKE TE KESH -INSIG dhe sidpmos rigjykimi i AMC dhe VODAFONE me pleherllekun qe kane nga mbrapa ,plus futjen e rrjeteve te tjeratelefonike, do te sjellin ndofta fillimisht si pasoje humbjen e PD ne votime por do te sjelle dhe nji permiresim te metejshem ekonomik te peevitushem.Sigurisht kjo nuk munt te behet pa krijuar kushte normale per nji ekpnomi tregu tendershme .Te tera keto<dhe shume gjera qe i kam haruar>te mos zbatohen vetem me bruckulla por REALISHT.Nderkaq SHIK te jete ne gjendje te kontrolloje dhe te evitoje fondet qe vijne per te shkateruar Shqiperine.

Postuar nga: Linda 07/01/2008 - 08:15:04 -

Edhe ne parim, ne teori e praktike qendrojne ato qe thoni ju se influenca sllave eshte teper e fuqishme ne Shqiperi, pasi me vite te tera kane punuar per kete. Une jam shokuar kur kam lexuar librin e Ibrahim Kelmendit "Shqiperia nga jugu ne veri" ku thuhet per korruptimin e Berishes ne France nga UDB-ja dhe faktin se njerezit e gruas se tij ishin aktive ne UDB. Kete e konfirmon edhe libri i gazetareve angleze per ngjarjet e '97. Kete ne e shikojme ne praktike, pra faktin qe po rrenojne Shqiperine deri ne ekstrem dhe qe perpiqen te zbatojne per Kosoven planin europian, qe do te thote lenia nen influencen sllave. Sikurse shikohet realisht tendenca per te kapur ekonomine si ne Shqiperi dhe ne Kosove. Por ajo qe na habit eshte se ku eshte Amerika. Perse ajo hesht dhe lejon qe te fuqizohet influenca sllave perseri ne trojet shqiptare. Cili eshte pazari qe kane bere per trojet tona. Qetesia qe sundon i ngjan nje qetesie si para nje beteje apo nje qetesie tradhetie. Ju thoni qe perse nuk flasin institucionet. A ka SHISH Shqiperia? Kuptohet qe te gjitha jane te paralizuara. Cfare mund te presesh kur kryeministri i Shqiperise eshte i pergojuar. Dhe asnjerit nuk i ben pershtypje qe te verifikoje dhe saktesoje keto qe thuhen. Nese jane thashetheme te hidhen poshte me fakte, ne te kundert Sali Berisha te largohet urgjentisht nga drejtimi i vendit tone dhe t'i nenshtrohet denimit per tradheti ndaj shqiptareve. Po kush do ta beje kete kerkese. Ju mendoni se mund te dale nga deputetet e Kuvendit te Shqiperise. Po kush jane ata xhanem mendoni se mendojne ata per Shqiperine? Kush duhet ta beje kerkesen tjeter per verifikimin e figures se Berishes? Opozita?! Ku ka opozite ky vend. Une u befasova kur mesova se Ben Blushi ishte nipi i Shuteriqit qe e kishte per nder qe mbiemri i tij i vinte nga serbishtja shute. [Nese keni lexuar letren e Kutelit]. Pra realisht ne kete vend inkurajohen shqipfolesit prosllave, progreke, vllehet, jevgjit, qe te sundojne apo perzene shqiptaret nga Shqiperia. Dhe bejne dhe teorira. Ben Blushi vazhdon ta quaje Lef Nosin bashkepunetor te fashizmit, jo se ai eshte firmetari i deklarates se pavaresise se Shqiperise dhe bashkepunuan me fashizmin se deshen Shqiperine dhe Shqiperia do te ishte ndryshe nese do te kishin qene ata ne krye e jo pjellat si shuteriqat e kompani.

Jo me kot permenda ate viziten e Berishes ne spitalin pediatrik. Vete nderhyrja e se shoqes se tij, para tij, shpreh realitetin se ajo, flet e para, ajo komandon, ajo e terheq per kapistalli. Nuk ishte nje nderhyrje prej mjekeje apo nene qe do ta ndihmonte nenen qe kishte femijen te semure, por menyre se si foli, mbase e denon edhe tipi, te krijonte pershtypjen e nje njeriu qe vendos per cdo gje dhe qe tallet me fatkeqesite e te tjereve. Po Kryeministri shqiptar cfare bente. Cuditerisht ne fytyren e tij pashe nje melankoli, apo stepje apo hutim. Mesiguri ai u tromaks nga ato fytyra femijesh qe po dergjeshin. Nuk e di a e brejti ndopak ndergjegjja, nese ka ai ndergjegje, kur e krahasoi ate gjendje me te niperve te tij qe kane krijuar mireqenien mbi rrenimin e femijeve te tjere shqiptare. Por nuk i beri pershtypje qe nje nene iu ankua qe i merreshin te holla per kurimin e femijes, perkundrazi mbrojti mjekun qe kishte ndenjur tere naten e vitit te ri ne detyre. Ju do te thoni perse nuk e beri problem kete si dhe kushtet mizerabel qe jane ne ate spital qe kush ka kaluar ne te e di se cdo te thote. Me siguri kryeministrsi shqiptar nje dite do te thote une isha atje por me kapistall pas gryke une berr+isha.

E kuptoni Agim perse duhet te flasim ne shqiptaret. Dhe perse realisht nuk pergatitet kodi zgjedhor qe pikerisht te mos flasin realisht shqiptaret nepermjet zgjedhjeve te lira. Sesa formale jane institucionet europiane ne Shqiperi. Me siguri edhe keto institucione i drejtojne ato qe kane me shume simpati per fqinjet tane. Cmund te presesh nga seksioni i Bankes Boterore ne Shqiperi kur ate e drejton nje greke, dhe a do te miratoje ajo ndertimin e rruges Durres-Kukes?!!!! Ndersa qeveritaret aktuale qellimisht abuzojne me kete rruge, madje e quajne edhe rruga patriotike, sikur e ndertojne per meshire per Kosoven dhe jo se e kane detyrim ne rradhe te pare per veriun e Shqiperise qe ka mbetur i izoluar dhe, sigurisht edhe per Kosoven, sikurse duhet te ndertojne edhe rrugen e Arbrit per pjesen lindore dhe Maqedonine.

Postuar nga: Agimi 08/01/2008 - 04:46:02 -

Lindes i peska rene Berisha ne koke.Ne fakt jo se une jam ndonji mbrojtes apo adhurues i Berishes por tipike per Shqiperine eshte fakti qe mexhlisi eshte i tille qe kushdo qe te ishte kryeminister do te pergojohesh.Keshtu qe une nuk po merrem me emra.Per kete po citoj nji diskutim te Dritero Agollit ne parlamentin tone kur Partia Socialiste kerkonte doreheqjen e Aleksander Meksit.Ai i pire tape tha:Ti qe kerkon doreheqjen e Meksit,Ke gjetur ndo nji tjater me te mire? Se Shqiperine sot jo Meksi po as Linkolni nuk e udheheq dot.Apriori duhet te diskutojme pa perjashtuar njeri.Une thashe qe SHIK-u dhe gjykatat te bejne kush te kete bere zullumin le ta haje qofte ky dhe Sali Berisha,por ama institucionet duhet te ngrihen mbi baza te shendosha.Permiresimi nuk vjen menjihere.Kryesorja eshte qe te fillohet nuk ka rendesi ne se jane demokrate apo socialista.Te gjithe jemi Shqiptare.

Postuar nga: Linda 08/01/2008 - 07:19:20 -

Agim

Une kam qene adhuruese e Berishes ne vitin 1990, madje kisha shume deshire ta takoja. Por ecuria e proceseve ne Shqiperi nuk me ka pelqyer dhe ne te gjithe kete ecuri ka qene protagonist Berisha, si ne pozite dhe ne opozite, madje kur eshte ne opozite bertet me shume dhe realisht drejton ai. Une i kam trajtuar mendimet e mia si per rrenimin ekonomik pas '90, konfliktualitetin ndermjet shqiptareve duke thelluar hendekun ndermjet te majteve dhe te djathteve, veriut dhe jugut. Shikoja perseri nje politike te atakimit te familjeve patriote dhe ne menyre intuitive kuptova se duart e sllaveve dhe te grekeve nuk jane prere ne Shqiperi. Por une thashe qe, qe nga momenti qe lexova librin e Ibrahim Kelmendit u shokova dhe thashe si eshte e mundur qe shqiptaret t'ia lejojne vetes t'i drejtoje nje njeri qe drejtohet nga Serbia. Kete ma perforcoi me shume libri i dy gazetareve angleze te cilet jo vetem pohojne faktin se Berisha eshte korruptuar ne Paris, por e thellojne me tej idene e tyre duke thene qe Berisha perkrahet nga qarqet europiane qe jane pro Serbise.

Pra realisht ne shqiptaret duhet te qendrojme kokeulur per paaftesine tone per te kapur mesazhet. Kur bota na e ben me dije se kush na drejton ne perseri e zgjedhim ate dhe e mbajme kryeminister. Atehere perse ankohemi per rrenimin tone kur ne e duam vete ate. Atehere perse kerkojme qe te na perkrahe bota kur ne realisht shprehemi se duam te qendrojme nden Serbine dhe kelysheve te tyre. Une largimin e Berishes e shikoj si thelbin e problemit sepse me largimin e tij ne largojme edhe tutelen sllave qe ka renduar mbi shqiptaret.

Ne keto kushte a kam te drejte apo qendron konstatimi juaj se mua me ka rene ne koke per Berishen. Une dua te sqarohet figura e tij sepse nuk dua qe te me drejtoje si kryeminister nje njeri i Serbise. Madje vete Berisha duhet te kishte kerkuar qe te sqaroheshin keto opinione dhe te sqaronte popullin e tij, nese ato ishin thashetheme. Ai nuk duhet te ia kishte lejuar vetes qe te perbaltej figura e tij, nuk besoj se nuk ka lexuar te pakten librin e dy gazetareve angleze. Heshtja eshte perpjekje per t'i kaluar gjerat dhe per te mos i sqaruar ato. Nuk te akuzon njeri kot. Po si mund te jete ai kryeminister i asaj pjese te popullsise qe dyshon tek ai.

Ne lidhje me ate qe thoni per Driteroin, mesiguri ka qene i pire kur e ka thene ate. Se Meksi e mbushi kupen dhe duhej te kishte fluturuar ne kohen e tij. Dhe ju mendoni se ai kishte te drejte te thoshte se nuk gjendet njeri ne Shqiperi qe ta drejtoje ate. Une ngul kembe se ky vend mund te nxjerre njerez qe mund ta drejtojne dhe ta zhvillojne. Sepse ne te kundert do te biem ne pozitat e fqinjeve tane qe thone se shqiptaret nuk dine te vetqeverisen. E kuptoni tani perse duhet te rrenohet ky vend qe te provohet teoria e tyre. Keshtu mjafton nje Berishe dhe provon tezen e tyre.

Per mua Berisha duhet te largohet sa me shpejt nga drejtimi i vendit.

Postuar nga: Agimi 09/01/2008 - 07:02:22 -

Linda me vjen keq por nuk kam te njejtin mendim me ty.Me qene se nuk te njoh,po e nderpres diskutimin dhe do te lexoj me vemendje te gjitha shkrimet e tua per te krijuar idene se me ke kam te bej.Largimin ose jo te personave te vecante ne udheheqje me nje te rene te lapsit e bente vetem<SHOKU ENVER> dhe <nuk je ti e para>e kerkojne sot dhe njerzit me mentalilitet komunist. Ne demokraci nuk largohet njeri me urdher.Ne qofte se ka zullume te asaj natyre qe thone ata <englezet>a thua nuk do te kishte prashitur me ore te tera Erion Bracja ne televizion.E kunderta me gjithe se dha doreheqjen ne 1997-ten perseri jo vetem u zgjodh por dhe fitoi zgjedhjet.Sa per fjalet e Driteroit ai ka te drejte .Udheheqja e shtetit Shqiptar mbas nji periudhe MORTAJE eshte shume e veshtire por jo e pa riparueshme pamvaresisht se do kohe.QE vendi ka bere perparim nuk eshte merite e qeverive ,por vetem e hapjes.Hapja e kufijve dhe levizja qofte dhe e paligjeshme ka mbushur nji boshllek te math ekonomik.Ver re ne televizor kur intervistohet nji pensionist <i keputur>,i ndrit si fytyra ashtu dhe veshja.Veshtiresia me e madhe e ketij vendi eshte mentaliteti i theksuar komunist qe eshte per fat te keq i fuqishem sidomos ne zonat rurale<duke futur ketu dhe ato te ashtuquajtura qytete te tipit CERRIK,TEPELENE.BALLSH,LAC,MEMALIAJ,PATOS,VORE,COROVODE e plot te tjera qe u krijuan nga regjimi komunist pa asnji perspektive jetese dhe presin vetem ndihma sociale nga shteti.Cobanet e zgjedhur nga keto zona kane qelbur parlamentin dhe nuk te lene te besh prokopi.Keto mentalitete kane ulur nellum nivelin e parlamentit i cili nuk i afrohet kerkund nivelit te parlamentit te vitit 1935-36,ku pjesa me e madhe ishin jurista te GRAC-it te Austrise DHE AS JURISTA TE FEKULTETIT JURIDIK TE PERIUDHES SE QELBUR KOMUNISTE DHE AS JURISTA ME DIPLLOME TE FALLCIFIKUAR.Une te tregova se cila eshte rruga me e drejte qe duhet ndjekur sot nga cilado qeveri sot ,ndersa ti me permend Berishen 10 here ne 30 rrjeshta sikur me qene <ZERI I POPULLIT>

Postuar nga: Linda 09/01/2008 - 08:59:27 -

Agim

Do te kishte qene e lehte nese ata njerez me mentalitet komunist (natyrshem qe do te kete te tille sepse kane qene 45 vjet nen kete regjim) te ishin vetem nga e majta. Por fatkeqesia jone qendron ne faktin se njerez me mentalitet komunist u futen dhe nga e djathta, pikerisht atje ku ne mendonim se do te vinin perfaqesues te denje te njerezve te te djathtes shqiptare ne vite, qe u persekutuan nga regjimi komunist. Une e kam thene diku se une te djathten e konceptoj me njerez te tipit te Konices. Sa kohe nuk ka njerez te tille ne ate krah une nuk e konsideroj te djathten shqiptare. Nuk shikoj asnje te dale nga ata qe te kete personalitet, te jete me kulture, te jete kompetent, te mos fyeje, te respektoje kundershtarin, te binde te majten shqiptare per gabimet qe kane bere te paret e tyre ne menyre te vecante qe i sherbyen politikes sllave ne Shqiperi qe gjate luftes dhe me pas, te jete trim dhe mbi te gjitha shqiptar. Por kryedrejtuesi i tyre, ndonese me vjen keq se e them perseri, se nuk dua te atakohem me njeri, pra ai qe i perzgjedh keto deputete dhe drejtues te se djathtes eshte pikerisht Berisha. Dhe pershtypja ime eshte qe i perzgjedh njerez te tille qe te jene kokulur dhe te zbatojne planet e tij, madje i korrupton dhe i mban nen zgjedhe. Sikurse here pas here ju kujton dosjet, mire te majteve por mesiguri i ka me dosje edhe te djathtet e tij, duke i mbajtur te nenshtruar. Eshte per kete arsye qe nuk i hap dosjet ne parlament, sepse jo vetem qe do te largoheshin spiunet, por nuk do te kishte me skllever, sepse atyre njerezve po ju hape dosjet nuk i nenshtrohen me Berishes.

Ne lidhje me ate qe thoni ju se po te kishte patur precedente Berisha, Brace do te kishte folur, eshte nje argument me shume i faktit se e majta realisht bashkepunon me Berishen, gje qe ne kete gazete eshte thene shume here. Pra ata nuk ngrene probleme qe cenojne realisht shkeljet e se djathtes, por ngrene probleme, ose me mire bejne gam-gam thjesht per zhurme apo per te marre pjesen e tyre. Ndersa per zhurmen e rruges Dures-Kukes, une i shikoj ne te njejten barrikade te dy palet. Sepse po te ishte i paster Berisha dhe te ishte i sinqerte apo dashamires per te bere kete rruge, do te kishte qene korrekt me procedurat e tenderimit, me financimin, me ndjekjen e punimeve dhe keshtu nuk do te kishte pasur kurajo e majta te derdelliste dhe te ngrinte opinionin shqiptar duke e inspiruar me idene se po shperdorohen fondet publike, apo se po paguajne shqiptaret per nje rruge qe nuk ia vlen, sepse realisht keshtu e kane konsideruar veriun gjithnje per investime. Ndersa thjesht perdorimi i termit rruga patriotike nga Berisha tregon cinizmin e tij apo deshiren per ta sabotuar kete rruge, sepse ne Kosoven duhet ta trajtojme si pjese e jona ndonese eshte e ndare nga te tjeret, keshtu te thuash per kete rruge, rruge patriotike eshte sikur te thuash per rruget e tjera qe ndertohen ne Shqiperi rruge patriotike. Pra Berishes nuk i plas shume per Kosoven sepse ai nuk po can koken per shqiptare, apo veriun e tij, nje njeri qe nuk shkon dot ne vendin e tij Tropoje, qe e ka bere lemsh, cmund te presesh per te.

Ne lidhje me ate qe them une se Berisha duhet te largohet, besoj se cdo shqiptar duhet ta thote nje gje te tille, nese kryeministri i tij nuk shpreh interesat e tyre por eshte i shitur, besoj se edhe ju jeni i ketij mendimi. Sesa ai eshte i zgjedhur nga populli kete ne e dime mire. Sesa ai shpreh interesat e popullit dhe mendon per shqiptaret, kete ne po e heqim mbi kurriz. Nese duhet te quhet mentalitet komunist kerkesa per te larguar njerezit e padenje, apo ky te quhet shprehje e demokracise, apo e zgjimit te njerezve me kulture, kjo mund te diskutohet.

Do te me falni Agim nese jeni simpatizant i Berishes dhe ju cenoj ne principet tuaja, por nese doni mund te diskutojme me gjate, me mire dialogojme pa cenuar bindjet e njeri tjetrit.

Postuar nga: Dodona 09/01/2008 - 18:47:15 -

Linda ti je e zgjuar dhe pergatitur por te rekomandoj te qendrosh larg urrejtjes tende per Z Berisha. Agimi nuk shpreh ndonje simpati per te por i ben analizen punes dhe kohes se tij Je me lexuar ne shkrimet e tua per historin e lashte te origjines tone keto tema te japin shkelqim me urrejtjen per Z Sali i ul vlerat Larg URREJTJES Me shume respekt per ju LINDA

Postuar nga: Dodona 09/01/2008 - 18:47:16 -

Linda ti je e zgjuar dhe pergatitur por te rekomandoj te qendrosh larg urrejtjes tende per Z Berisha. Agimi nuk shpreh ndonje simpati per te por i ben analizen punes dhe kohes se tij Je me lexuar ne shkrimet e tua per historin e lashte te origjines tone keto tema te japin shkelqim me urrejtjen per Z Sali i ul vlerat Larg URREJTJES Me shume respekt per ju LINDA

Postuar nga: Linda 10/01/2008 - 02:49:29 -

Dodona

Ku qendron gabimi im qe dua qe te sqarohet figura e kryeministrit shqiptar. Nese ato qe thuhen per te jane genjeshtra dhe thashetheme te hidhen poshte. Nano hodhi ne gjyq nje gazete italiane qe e quante ate padrino dhe fitoi gjyqin dhe madje mori dhe demshperblim. Keshtu kush ka guximin me ta quaje Nanon padrino. Kete gje duhet te beje edhe Berisha te hedhe ne gjyq ata qe e akuzojne per njeri te Serbise. Nese ai del i pafajshem ne qetesohemi se ne krye te shtetit tone nuk eshte nje spiun dhe antishqiptar.

Perse zotin Berisha nuk e vene ne dijeni njerezit qe rrine prane tij se ka pergojime per te. Valle asnje ne Shqiperi nuk i lexon librat te tille si analiza e dy gazetareve angleze per ngjarjet ne Shqiperi. Apo duhet te mendojme se politikanet shqiptare nuk pyesin se cfare thuhet per to. A ndodh kjo gje ne bote?

Dhe nje pyetje direkte per ju Dodona a do te kerkonit edhe ju te njejten gje per kryeministrin shqiptar? A do te pajtoheshit me faktin se ne krye te shtetit shqiptar te ishte nje njeri i pergojuar dhe akoma me keq i tille sic thuhet per z.Berisha?

Une nuk kam urrejtje per Berishen dhe nuk kam arsye te kem nese ai do te ishte dhe do te bente per Shqiperine dhe shqiptaret.

Postuar nga: Dajti 10/01/2008 - 03:06:47 -

per dicka duhet te jemi te gjithe te qarte se ne zgjedhje nuk fitoj berisha por humbi nano.
te gjithe i kemi parasysh propozimet dhe angazhimet e premtiet e berishes po prap i kemi parasysh problemet e perditshem sociale e politike ne arenen shiptare them per ne qe jemi jashte shtetit sepse ata ne shqiperi po i jetojne ne kurriz per dite keto probleme qe te diskriminojne deri ne kocke.

pra me nje fjale nuk ka ndryshuar asgje por situata sa vjen dhe behet me kulminante.
nga nje skandal ose paaftesi ne tjeteren

pra ato qe thote linda jane mes te verteta nga ana tjeter dhe ato qe thote agimi jane prap me se te verteta vetem se kendveshtrimet jane te ndryshem
nuk dua te bej rolin e albitrit ose gjygjtarit thashe vetem mendimin tim personal

Postuar nga: Agimi 10/01/2008 - 04:02:09 -

E para:Ajo e djathte qe do te ishte e djathte tamam<dmth e pa perzjere me te majtet e tmershem te 50 voteve te kaluara>jane lene te pa shkolle<ne rast se nuk kane vdekur nga perendia apo nuk i pushkatoi Partia.Psh ne rast se Konica tend do te kish jetuar ne vitet e Partise do te qe pushkatuar 20 here.Pinjollet e atyre familjeve ose nuk kane bere shkolle fare ose kane mundur te mbarojne naten ca dege te parendesishme.Shkollat me kualitative dhe sidomos Juridikun i kane mbaruar femijet e persekutoreve te ketij populli.Shtojme ketu dhe ata qe kane bere specializime ne perendim.Ne te zinjte nuk kemi ku te zgjedhim tjeter.Ne mes te keqijave do te zgjedhim te keqen me te vogel.Me gjithate ne mesin e komunistave ka patur plot njerez te mire dhe qe kane mundur te qendrojne te paperlyer.Ata dhe brezi iri i cili duhet te mbahet larg urrejtjeve politike do te jene ata qe do te cojne perpara vendin.Ato librat e <ANGLEZEVE>jane njisoj si ato akuzat qe ti Linda i flet me bindje te plote a thua se punon ne inteligjent servis.E theksoj edhe njihere se nuk jam tifoz i Berishes por jam tifoz i vendit tim dhe gjykoj ne menyre realiste.Nuk kemi rruge tjeter ,Te gjykojme te gjithe pa urrejtje klasore po me urrejtje kunder te keqes qe eshte mbjelle per nji periudhe te gjate ne kete vend.Se sa e madhe ka qene kjo e keqe e fakton tranzicioni i gjate per te cilin duhet te fajsohet ai qe la<GOZHDEN E NASTRADINIT>qe nuk po e shkulim dot.Ne TIrane kane qene mbledhur te gjthe te privilegjuarit e monizmit.Me thuaj se ne cilin pallat kane jetuar prinderit ,sa ka qene distanca e tij nga BLLOKU dhe te te them se nga vjen dhe cfar mendje ke.Pjesa me e madhe e tyre nuk e pelqen te sotmen mbasi atehere kane patur shume privilegje dhe rrijne gjithe diten duke thene Berisha Berisha.Une jo me tifozllek por aq sa kam mundur te kuptoj kemi te bejme me nji patriot qe lufton me ndershmeri per mbarevajtjen r vendit.Duke qene se veprimtaria e ti jeshte e detyruar te zhvillohet ne nji mexhlis te ndotur nga nji mortaje 50 vjecare ,eshte i detyruar te punoje si atehere kur pastronim orizin nga krundet kur raporti ne mes tyra ishte 50%.Diku pastron ,diku nuk arrin ta pastroje,diku ben ndonji gabim,diku per ndonji arsye lejon ndonji gabim se ashtu e do puna<nuk mundet te pastroje komplet institucionet>Une them se tani ai kerkon nji fare mbeshtetje sikurse edhe ndo nji tjeter qe do qe ne vend te tij.Ne fund ju thoni<pa cenuar bindjet e njeri tjetrit>.Aty eshte e keqja qe une nuk ti di bindjet tende, te thashe duke te lexuar do ti marr vesh.Sa per Dajtin ai eshte shume i <LEXUESHEM>Nuk ka nevoje per adresen e Shtepise.Sentenca <nuk fitoj Berisha por humbi Nano>te pakten tregon zgjedhjen e te keqes me te vogel qe per momentin ne kete pisllek eshte e mira me e madhe.

Postuar nga: Linda 10/01/2008 - 07:12:28 -

Agim

Bindjet e mia mund t'i nxjerresh duke me lexuar mua. Nese jeni i ri ne kete gazete do te kemi kohe te diskutojme. Mua nuk me vjen keq te trajtoj dhe ritrajtoj problemet. Une kam bere nje analize te mbeshtetur ne teori dhe ne fakte, i kam lidhur me historine, me ate cfare kane dokumentuar te huajt dhe jo vetem anglezet, por edhe serbet me teorine e tyre te Cubriloviqit e te tjereve, madje jane te postuara edhe ne kete gazete nese keni deshire t'i lexoni.

Te gjitha keto me cojne ne nje pike ne perseritjen e historise dhe ne protagoniste te rinj me te njejtat misione. Dhe historia te meson se nese nuk nxjerr mesime rrezikon te perseritesh gabimet. Te gjitha keto m'i kane perforcuar zhvillimet politike dhe ne menyre te vecante ecuria e ekonomise dhe e jetes se njerezve. Rrenimi ekonomik i Shqiperise, varferimi i popullit shqiptar, ulja e dinjitetit te tij, berja e tij qe te zvarritet dhe te duket i eger dhe abuziv. Rrenimi shpirteror, mendor, vrasjet, vetevrasjet, streset, konfliktet, shkaterrimi i shkolles dhe i brezit te ri dhe se ardhmes. Te gjitha keto kane aresye dhe sigurisht jane te lidhur me ata qe drejtojne vendin dhe ekonomine tone dhe Berisha ka qene protagonist.

Ju thoni se ata te persekutuar nuk jane te shkolluar sot. Per kete keni te drejte. Po ne keto 17 vjet a nuk paten mundesi niperit e tyre te arsimohen. Dhe ne do t'i kuptonim menjehere nga gjuha qe do te perdornin, ishte ajo e urrejtjes apo e bashkepunimit, zhvillimit.

Para ca kohesh kam ndjekur mbesen e Konices, vajzen e vellait te tij. Nuk e di cfare arsimi ka ajo, por ishte e lidhur edhe me te mirenjohurin Vedat Kokona, qe kam pasur fat ta njoh. Ajo kerkonte nje takim me ministrin e Kultures dhe ai nuk e priste, ky ishte minister i Qeverise Demokratike. Pra ku i afroi, stimuloi, nxorri njerezit me reputacion dhe me nje prejardhje te djathte dhe patriote Partia Demokratike. Ne mos ata qe kane qene te persekutuar dhe qe u lane pa arsim, po ata qe nuk paten kete fat, por qe dalloheshin per prejardhjen e tyre dhe kane dhene kontribut te heshtur ne 45 vjet sic ishte p.sh. Vedat Kokona, po ai nuk ka femije te arsimuar. Dhe si ky ka plot, ku jane keta.

Ku jane ata te rinj te shtreses se mesme qe edhe u arsimuan pas 1990 qe nuk ishin te infektuar nga regjimi i vjeter, madje edhe u shkolluan jashte. Edhe Bashen qe solli nuk e dime se cfare origjine dhe CV-ja ka, madje dyshohet per te se ka pergatitur dosjet per anetaret e UCK-se ne Kosove per t'i derguar ne Hage. Shikoni se cilet jane vene ne funksione gjithe miqte e se bijes. Pse cfare e ka Shqiperine ai ciflig. Dhe ju e quani patriot.

Nuk na e ka kush fajin qe nuk degjojme, qe nuk kemi aftesi te analizojme. Keto jane mangesi tona. Ne besojme verberisht ne ate qe thote dikush per vete dhe nuk e kontrollojme ate ne ate qe ben. Nese nje dite do te provohen keto qe thuhen per Berishen, pasi ne vete nuk i kuptojme, cfare do te themi atehere. Dhe sa kohe duhet te presim dhe a mund ta kthejme kete kohe pas per te korrigjuar. Do te jete vone. Kjo eshte si protesta e Vlores. Gjithsesi kur u ndane kaq na rane.

Postuar nga: Dajti 10/01/2008 - 13:24:15 -

kjo eshte nje urtesi dhe pjekuri e madhe kur thohet
nga dy te keaija te zgjdhim ate me te voglen

kur thashe me siper se nuk fitoj saliu por humbi nano kete kisha parasysh e vetmja gje qe me gezoj ne keto zgjedhjet e fundit ishte fakti se dhe poppulli i varfer shqiptar sa vjen dhe behet me i vetedishem per politiken shqiptare qe po e hane kokes dite per dite.

kur isha per here te fundit ne shqiperi nuk i pashe me ata trimat "demokrate" qe merrnin 3 leke ne muaj dhe blenin 50 leke gazeten demokratike qysh athere ne fillim
filloj demokracia e precve dhe zogeve me e vjedh shqiperine e shkrete dhe tani dalin si eksperta ne fushen demokratike hajdutet nordike.

tani po e shohin shqiptaret te pakten ne tirane se cdo te thote te zgjedhesh i verbuar .....

kur isha ne shtepi andej nga viti 95 u tremba kur pashe qe nje imoral ishte zgjedhur deputeti demokratik i zones .
nje njeri qe ishte futur disa heren e burgje per imoralitet.
benzin benz e kishte dhe nja dy dashnore 16 vjece kishte
dhe me keta njerez donte te hynte shqiperia ne nato dhe eu ........!!!!!

me nje fjale eshte e vetmja gje pozitive qe shoh ne tere kete kohe tranzitimi vetendergjegjja e popullit
dhe per nje gje jame shume i sigurte ...megjithse zemra nuk ma do ...ne zgjedhjet e ardhshme voten njerzit rames do tja japin sipas parimit nga dy te keqija ate me te voglen jo se eshte rama e keqja me e vogel por se shqiptaret akoma nuk e kane pare te gjithe te keqen e tij.
dhe sala ashtu si nanon do te zhduket nga faqja e politikes shqiptare. dhe shqiptaret behen do zoti pak me te zgjuar.

sa per ata te djathtet e vertete qe e kaluan jeten burgjeve dhe qe ishin me te vertete per te bere nje te djathte sic e meritojme ...ata u treguan pak syleshe sepse prisin ti vinin dhe ti merrnin me taksi e ti benen deputete me zor harruan qe ata ustallare qe i kishin futr burgjeve me kohe nuk e kishin problem fare te nderronin ngjyren e partine e fjalet.

Postuar nga: Agimi 13/01/2008 - 04:56:07 -

Per Linden.Me vjen keq se nuk kam kohe boll mbasi jam ne pune.Persa i perket analizes te nde bazuar ne njgjarjet historike analloge une te kam thene qe tranzicioni i gjate e ka shkakun ke nderhyrjet e agjenturave te huaja tek ne gjyhnaqaret qe shitemi per 5 lek. Ne gjyhnaqaret kryesisht hyjne politikanet mbasi puna e tyre ka efekte me te fuqishme.Zgjatja e tranzicionit tek ne vjen si pasoje se keta <gjyhnaqare>perdoren nga ata shtete te huaja qe po shkaterojne Shqiperine.Dhe a e dini kush eshte ngjarja me e mbrapesht qe nuk po na ndahet dhe here pas here e nxjer koken?Se pari eshte zgjatja e procesit te prishjes se Jugosllavise.Pikerisht ketu hyn dhe periudha 50 vjecare e komunizmit gjate se ciles pamvaresisht nga luhatjet midis Rusit dhe Kines ne kemi qene uzurpuar nga Jugosllavia qofte ekonomikisht<nuk kalonte 10 janari qe lidheshin maredhenjet tregetare me Jugosllavine>ashtu dhe politikisht<mareveshja e dorezimit ta te arratisurve>Ne kete zallamahi 50 vjecare u krijua <Njeriu i ri>keshtu qe kur hyme ne 1990-ten ne demokraci ne nuk dihej se cfare ishim.Ky proces nuk perfundon me pamvaresine e Kosoves por ka akoma probleme-Jugosllavia nuk ka mbaruar akoma.Shif cfar bejne Maqedonasit<dmth Serbet> me Shqiptaret ne Maqedoni dhe me ne ketu.Kam parasysh punen e vizave.Pra problemet e pe perfunduara te prishjes te Jugosllavise kane reflekse direkte tek ne <ne saje te ndihmes largpamese me interes te GJYNAHQAREVE tane> Se dyti ne territorin tone nuk ka te pushuar lufta ITALO-GREKE.Beteja e fundit po ndodh aktualisht ne Vlore.Ver re me te ardhur Prodi plasi protesta<qe te mos prishet nji vend i shpartalluar>packa se cisternat Greke i kishim mu ne port te Durrsit.Kjo lufte e ka zanafillen qe ne shekulline dyte para krishtit ma shkaterimine Shqiperise se jugut nga Paul Emili.Edhe lufta e Vlores e 1920-tes dhe 1940-ta dhe1997 jane beteja te kesaj lufte pambarim.Ne kete mexhlis eshte shume e veshtire qeverisja.Kjo situate nuk eshte faji i Berishes ketu po lot e gjithe Europa dhe Amerika dhe nuk po ja dalin dot. Vini re tani po kerkohet marreveshje per ti u pergjigjur kerkesave te Komunitetit Nderkombetar ne menyre qe ti afrohemi zgjidhjes.Na del tani ajo Partia Greke e ashtuquajtur PBDNJ dhe kerkon te hike nga koalicjoni.Skane faj kane marre urdher.Shtoji kesaj dhe britmat kudo te njerezve qe skane asnji pune por <ndofta si gjynahqare>shkruajne ku te mundin duke u shtirur si analista duke helmuar keshtu mendjet e miletit dhe duke penguar aq sa mundin hecjen e ketij vendi perparaSa per ty DAJTI mos rri <tuj ba llek llek llek mbas gardhi>por sa here qi vjen ne Shqiperi thuaj dhe ndonji fjale te mire.Ndonji horr edhe mund te jete ba demokrat por ne Shqiperi ka plot njerez te mire qe do ta cojne vendin perpare.Lulzim Basha nuk ka rendesi fare nese e han apo se han.Kryesorja eshte se arterja kryesore e Shqiprise Etnike do te realizohet se shpejtidhe me shprese te zotit edhe gjera te tjera.

Postuar nga: Dajti 13/01/2008 - 05:51:28 -

para disa kohesh, lexova nje gazete ne web nje intervju te ish-shefit te shikut Fatos Klosi. Ai ne kete intervju ka thene dicka qe per mendimin tim eshte e vetmja thenie reale e nje politikani shqiptar qe ka vlere ne te kaluaren, te tashmen dhe te ardhmen.

Ai tha:

Politikanet shqiptare kujtojne se perendimi nuk ja merr vesh pislliqet qe bejne

po ta arsyetoj pak kete dal ne konkluzionin se politikanet e vjeter te kohes se dulles ca. 25% e te sotmerve e dine kete dhe prap nuk e vene ujin ne zjarr se po paraqiten si alabaker antidemokrate dhe anadollake perpballe intelektualeve europiane.

jane pikerisht keteta te vjetrit qe nxjerrin perpara te rinjte, i fusin keta ne shinat e vjetra te korupsionit dhe keta te fundit disa nga padituria ose firka ose joshja per nje jete moderne perendimore ne luks dhe udhetime ne perendim e bene kete me nje zell te papermbajtur

pra ata qe duhet te ishin shtylla e shoqerise moderne ne shoqerine shqiptare as nuk e vene ujin ne zjarr per kete por perkundrasi me veprimet e tyre anandollake dhe sheikjane e kane shkaterruar deri ne toke imazhin e shqiperise ne evrope

greket dhe italianet na u futen taman ne kohen kur perendimi ( usa eu) ja mbylli deren para surratit kellirave hoxha alias mafjozet ramo thomase kapo berishjane dhe keta te fundit u perpoqen te mbanin pushtetin me kondrabande dhe tregti mafjoze.

nuk paten burrerine te thonin se me politiken jugo-bolsheviane deshtuan dhe tani tju hapshin demokracise dhe perendimit por vashduan akoma te prodhonin mizori associale kunder shqiptareve ( kujto pamjet e njerzve qe kishin mbushur anijet per ne itali )

une fjalen e mire do ta them athere kur dhe nje pesionist i ngarte ne shqiperi te kete dhe per te grene dhe per te pire dhe per te pare e per tu ngrohur kete ja kane borxhe alabaket shehikjane shqiptare qe per vete kane fshehur milionat neper banka italiane e greke dhe nga ana tjeter bejne gam gam se si te nxirret vendi nga krizat ekonomike e sociale.
vetem nje rast:
ka me skandal lumjte po dalin nga shtratet e tyre sepse prurja e ujit eshte shume e madhe dhe shqiptareve ju thohet se kriza energjitike vazhdon sepse nuk ka prurje uji tamam si ne kohen e cernobilit ku radioaktiviteti shko ne cdo cep te botes vetem ne shqiperi jo veten nje pyetje te bej: ka shqiptar ne bote qe ta haje kete kokerr?

sa per bashen ky eshte fenomeni klasik i nje shqiptarit te ri qe me mendjelehtesi kerkoj te beje ate qe perendim e ke bare ne 4 gjenerata. problemi i tij nuk eshte i thejshte sic paraqitet ne media vetem ne nje rruge por ky eshte nje fenomen qe kerkon nje studim shume te thelle.
ne pd po behen lufte grupimesh isc duket sala i dikurshem i forte dhe i pa perkulshem ka ngelur vetem si nje figure kukell perseri sa vijne parti si pdnj dhe nard ndoka rulat dhe imamrat dhe i marin thelat me te majme te pushtetit.

ti agim vete e the se hekuri nuk u rah sa ishte i nxehte pra ky muhabet nuk eshte pa gje .

sa per shqiperine etnike nuk e vej ne dyshim qe nje dite do te ralizohet.
me kujtohen shume mire se sa te bashkuar dolen politikanet shqiptare kur filluan raprezaljet e serbve.
ishte me verte nje force politike qe mposhti cdo skeptizem apo hordhi dipolamtike evropiane apo lindore.
rezultati bill klinton nis lufte pa madat.
pra fuqine si komb e kemi vetem se kete e tregojme vetem kur rreziku na behet si re shiu ne vjeshte .
me nej fjale kemi shume per te bere dhe me keta politikane mund te bejme vetem nje vrime ne uje

Postuar nga: Linda 26/01/2008 - 12:23:40 -

Agim

Te lutem me shuaj nje kuriozitet. Tek komenti juaj por edhe tek nje shkrim i Kim Mehmetit ne nje gazete ndesha idene se shqiptaret dhe maqedonasit jane pasardhes te Ilireve. Nuk e di perse e thoni kete. Mbase nuk kam dijeni te plote per popullsine maqedonase, cila pjese e popullsise maqedonase pervec asaj shqiptare eshte pasardhese e Ilireve dhe cila eshte gjuha e tyre.

Postuar nga: Agimi 28/01/2008 - 07:51:51 -

Nga autoret antike Maqedonet kan qene quajtur Paione dhe dihet qe Paionet kane qene fis Ilir qe kane jetuar ne teritoret e Maqedonise dhe me tej, qe nga koha e Homerit,Herodotit,madje edhe ne kohen kur mbreteria Maqedonase ishte e forte,nji pjese e saj quhej Paioni.Tek ILIADA Homeri thote me gojen e Pelagonit,udheheqesit te Paioneve,keto fjale per origjinen e tij: Jam nga Paionija pjelloredhe e larget/ burrave Paion heshtegjate ju prij.../ fisi im vjen prej Aksit me rrjedh te gjere.. Lumi AKS eshte lumi VARDAR isotem,qe derdhet ne gjirin e SELANIKUT qe eshte qendra ne zemer te Maqedonise antike te Filipit dhe Aleksandrit te math.Pra Pajonet jane Maqedonas,por Paionet jane Ilir ,atehere dhe Maqedonet jane Ilir.

Postuar nga: Linda 28/01/2008 - 10:12:01 -

Cilet maqedon, kete po ju pyes. Keta qe flasin sllavisht? Ndersa Panonet kane qene Ilire pra paraardhesit e shqiptareve.

Postuar nga: Agimi 29/01/2008 - 03:55:39 -

Ku flitet ketu per sllavisht moj Linda.Per kohen e AKILIT te permendesh emrin Sllav apo gjuhen Sllave eshte njisoj si te permendesh kafshet e egra.Kjo gje qendron edhe per kohen e Lekes te madh.Ata edhe sot jane kafshe te egra.Gjuha qe kane patur Maqedonasit per mendimin tim duhet te jete nji dialekt i Ilirishtes,dmth Shqipes.

Postuar nga: Linda 29/01/2008 - 06:37:40 -

Agim

Ne komentin tuaj te pare keni thene "Camerine<THESPROTINE>.Maqedonia me qene se do nji emer,i pershtatet ekzakt ILIRIADA apo ILIRIDA,mbasi si Shqiptaret ashtu dhe maqedonasit jane ILIRE.Ketu nuk behet fjale per popullaten Bullgare dhe Serbe te ardhur ne kete teritor."

Ju thoni qe si shqiptaret dhe maqedonasit jane ilire dhe kerkoni qe t'i ndryshoje emri Maqedonise ne ILIRIADA duke mohuar atyperaty qe ju jeni maqedonet. Sikur e veconi veten si shqiptar nga maqedonasit. Une ngul kembe perseri te ju pyes cfare doni te thoni ju se si Shqiptaret ashtu dhe maqedonasit jane ILIRE. Edhe njehere cilet maqedonas, sepse nga ajo qe thoni ju duket se behet fjale per maqedonasit e sotem. Nese me kete thenie keni parasysh kohen kur Maqedonia, Iliria, Dardania, Panonia, Epiri, Thraka ishin ILIRI dhe keshtu me nje emer te perbashket u quajt i gjithe Ballkani edhe nga Roma, kur i pushtoi, atehere jemi dakord. Por sot maqedonasit nuk mund te quhen pasardhes te ilireve, kete te drejte e kane vetem shqiptaret qe jetojne ne Maqedoni dhe qe paraardhesit e tyre quheshin maqedon. Pra nese do te mbetet emri Maqedoni kete duhet ta gezojne shqiptaret, kurse sllavet e ardhur ose te jetojne me shqiptaret nese duan ose te largohen apo te bashkohen me ato shtete qe ju perkasin si Bullgarine, Serbine.

Pra nese ne shqiptaret e dime historine tone qe emri i vjeter i Maqedonise ka qene Emadhia (shqip fare) sepse shtrihej qe nga Egjeu deri ne Durres. Qe ne nje moment te saj e nderroi emrin ne Maqedoni nga nje mbret i saj. Qe nje mbret i Maqedonise, Evropi i ka dhene emrin gjithe Europes, pasi popullsia e civilizuar e Europes eshte kjo popullsi e zhvendosur edhe nga Maqedonia. Qe me Maqedonine jane te lidhur shume heronj duke perfshire perandoret ushtare romake si edhe Kostandini, qe ishin panone. Nese me Maqedonine eshte e lidhur edhe Filipi dhe Aleksandri i Madh. Nese me Maqedonine eshte i lidhur Justiniani, qe krijoi edhe shtetin e Epirit te Ri duke na dhene mesazhin qe Epiri eshte si Epiri i ri, pra shqiptar. (Edhe Skenderbeu perdori kete term per shtetin e tij). Dhe eshte e vetmja Maqedonia qe ka ruajtur emrin e lashte pasi Dardania, Iliria, Epiri sot nuk njihen me me kete emer. Pra perse sot shqiptaret hezitojne dhe jua lene sllaveve maqedon te vendosin per emrin e Maqedonise, apo grekeve qe te pretendojne per qendren e Maqedonise, Selanikun apo heronjte e saj. Grekeve fare mire mund t'u perdoret si argument qe Maqedonia nuk ka qene kurre greke, thenia e Filipit drejtuar romakeve, duke protestuar per fise qe romaket kerkuan t'i perfshijne brenda Hellades, per t'i shkeputur nga influenca e Maqedonise, dhe ai u thoshte qe ata nuk jane helene. E kur ai protestonte per te tjeret tregonte qarte qe vete nuk ishte helen sepse ne te kundert nese do te ishte helen (grek sic quhen sot sepse une kam bindjen se ata qe quheshin helen ishin paraardhesit e shqiptareve) pra Filipi nuk do te kishte protestuar qe te futeshin edhe fise te tjera ne gjirin helen po te ishte vete i tille.

Mos harroni qe dialekti i maqedonasve te lashte i ngjashem me timbrin e shqiptareve te sotem te Maqedonise eshte ne gjuhen angleze, pasi anglo-saksonet ishin pikerisht ushtaret e Aleksandrit te Madh qe shkuan ne Britani. Dhe prandaj anglezet thone qe gjuha e vjeter angleze eshte e pakuptueshme. Mbase ketyre duhet t'u thuhet, sikurse u thuhet sot grekeve per gjuhen e vjeter greke, qe merrni gjuhen shqipe se mbase u ndihmon qe ta kuptoni.

Mefshtesia shqiptare per te mbrojtur historine e tyre eshte sot e patolerueshme. Kur shikon sesi sllavet kerkojne ate qe nuk u takon eshte e pafalshme qe shqiptaret nuk kerkojne ate qe ua kane marre. Per te mos folur ne rang politikanesh dhe qeveritaresh si ne Shqiperi, Kosove dhe drejtuesit e partive politike ne Maqedoni jane teresisht kozmopolite dhe kolaboracioniste.

Postuar nga: Kumanova 12/04/2009 - 20:43:38 -

po qfare maqedonie ashte kjo,kur nuk ka popull maqedon por ato jan bulgar edhe serbe te cilat jan bashku bashk fiset sllave edhe e kan kriju nji shtet me emrin maqedoni mbi territore shqipatre-ilire,une nuk jam i mendimit se maqedonia e lasht ashte ilire po edhe me u pas kanen ilire tasht ket emer e kan pervetsu sllavet po i thon vetes maqedon, e shti ashte pak von shqiptart me u qu edhe me mrbojten ket emer maqedoni pasi sllavet e kan moren edhe e kan fliqur ket emer.une jam per republika e maqedonise veriorer edhe republika e ilirides me u qujtur ki shtet.


This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it