Skip to content

Category: Shkrime nga Gjon KekaPërmbajtje e sindakuar

Kadare dhe çmimi Nobel

26. 09. 2012 nga Gjon Keka

Literature

Është gjë e shenjt për një komb t'i mbaj në djepin e vlerave të kombit personalitetet mbikohore të tij duke i dhënë jo vetëm hapësirën e natyrshme të ngrohët të mbështetjes së madhe dhe përkrahjes së pakursyer që këto personalitete të ndriçojn botën e brendshme shqiptare, por edhe t'i bëjë sëbashku me vlera e tjera të civilizimit europian dritë e botës në përgjithësi.

Politika e urtë si përgjigje ndaj problemeve komplekse

16. 04. 2012 nga Gjon Keka

Harta europiane

Sikur shtetet apo kombet te perdornin gjithmone ne vend te armës, lapsin diplomatik termi lufte nuk do te ekzistonte ne mes popujve dhe shteteve. Zërat e fundit që vijn nga bashkësia ndërkombëtare rreth ideve për zgjidhjen e çështjes së veriut të Kosovës janë zëra që nuk do të duhej fare të dilnin në horizont, kjo për faktin se ne si shtet kemi një kushteutë dhe se ajo duhet të shtrihet në tërë territorin e saj edhe nëse haset ne pengesa, duhet domosdoshmërisht që të sundoj ligji në tërë vendin vetëm kështu do t'i mbyllej goja politikës së verbër serbe.

Demokracia autentike

25. 03. 2012 nga Gjon Keka

Harta europiane

Shtetet janë gjithnjë organizma të ndryshëm edhe pse kanë të përbashkët fatin e njëjtë të sistemit demokratik institucional, juridik e kushtetues, kjo jo se ata nuk kanë prejardhje nga rrënjët e demokracisë autentike, por se ata nuk kanë të njëjtën histori krijimi dhe të njëjtën histori politike e kombëtare të zhvillimit të tyre në të gjitha fushat.

Vetplotësimi i kombit

02. 02. 2012 nga Gjon Keka

Gjergj Kastrioti

Shfaqja e ndjenjave kombëtare është një pasqyrë e cila vihet në dukje gjithnjë kur kombet duan t'i shohin shkaqet patologjike të rrezikut të ekzistencës së tyre gjatë historisë nga ana e pushtuesve barbar dhe mbeshtjellja e tij me ideologji të errëta, vese, sindrome dhe humbje të vizionit të qartë drejt të ardhmes.

Nevoja për një Richelieu të kohës sonë

25. 04. 2011 nga Gjon Keka

Identitet

Kombi shqiptar gjatë historisë së tij ka pasur Richelieu të tij të cilët me mendimin e tyre dhe filozofin politike kanë vendosur themelet e shtetit dhe institucioneve në përgjithësi. Rëndësia e këtyre përpjekjeve të Richelieu-ve shqiptar ishte e dukshme mbikohore dhe që la gjurmë në të gjitha drejtimet dhe kanalet e politikës dhe diplomacisë kombëtare dhe ndërkombëtare.

Kritiket-Blog Letersi Kritika-dejavu Kalendar